dissabte, 11 de juliol del 2009

LA RELIGIÓ DE NUMA

Numa Pompili va ser el segon rei de Roma en els primers temps de la ciutat, quan els romans divinitzaven encara totes les forces naturals i els actes més transcendentals de la vida dels homes. Llavors eren tan importants les forces divines que protegien la família: els Lars i el Penats, com les forces divines que tenien cura la natura. Moltes d'aquestes forces divinitzades o númens van acabar sent déus i, ben disposats com eren els romans envers les religions forasteres, es van deixar influir pels etruscs i pels grecs. Però no va ser fins el regnat de Numa que es va dotar d'un paper integrador els cultes i institucions familiars que hi havia en aquells primers temps.

La seva figura ens el presenta associada a elements històrics i llegendaris com la seva relació amb la nimfa Egèria qui, suposadament, l'inspirava quan ell anava a retirar-se per a meditar al bosc on ella vivia i li demanava consell. Un altre mite seria la seva amistat amb Pitàgoras, el pensament del qual es pot trobar reflectit en algunes de les seves accions.

El que es cert és que ell va ser el que va instituir el culte a la deessa Vesta, un dels més importans i característics de la cultura romana. Representava la puresa incorruptible i la perpetuïtat de la ciutat i les vestals tenien la missió vital de custodiar el Foc Immortal. La preocupació per la natura de Numa Pompili es manifesta també en la forma circular que tenia aquest temple, tot i que hi ha qui pensa que simbolitzaria la Terra o el mateix univers en relació amb les teories pitagòriques.

La religió de Numa va ser el nom que se li va donar a l'antiga religió agrícola de les tribus llatines, un culte vinculat al món rural del que després sorgiria el gran imperi que coneixem. Els romans van tenir sempre molt present la seva herència agrícola i molts somiaven a retirar-se de la vida urbana per a anar a instal·lar-se al camp. Hi ha nombrosos poemes romans que enalteixen la vida rural i la mitologia n'és plena de déus i deesses de la natura. Ròmul va fundar Roma, sí, però Numa va donar forma a la seva espiritualitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada