dilluns, 9 d’agost del 2010

LA MANIPULACIÓ EN LA HISTÒRIA


Ja havia parlat en un altre post sobre la credibilitat de la història (Quina és la veritable història?) i hi mencionava a l'investigador i escriptor Jordi Bilbeny.

Ara torno a recuperar els interrogants que em plantejava per lligar-los amb el reportatge que publica aquest mes la revista Tribuna Maresme: Jordi Bilbeny, l'historiador rebel que trobareu aquí.

Les investigacions han acabat per donar la raó a qui defensava la catalanitat de Colom, per tant, cal, com a mínim, considerar la possibilitat que el que hem aprés no sigui inamovible.

No fa gaire llegia al llibre Los grandes misterios de la historia que "A los arqueólogos y a los historiadores les gusta creer que conocen perfectamente nuestro pasado. Así, la idea de que exista un episodio importante totalmente olvidado, es una amenaza para ellos. Por tanto, cuando se encuentra algún fenómeno curioso, como las estructuras submarinas de Yonaguni, en lugar de investigarlo racionalmente y llegar a conclusiones, la mayoría de los académicos lo soslayan y no quieren saber nada de ello".

Aquesta és una frase del periodista i antic corresponsal del Economist Graham Hancock, autor de diversos llibres sobre les estructures més antigues conegudes trobades sota les aigües que envolten l'illa de Yonaguni, al Japó i que no se sap si son runes o una formació natural. Però crec que vénen al cas.

4 comentaris:

  1. Sílvia sí ens manipulen el PRESENT com no han de manipular la història... Estem més manipulats que mai, i la gran immemsa majoria no se'n adonen i la resta està contenta i cofoia... M'agrada el teu escrit.

    Una abraçada des del far.
    onatge

    ResponElimina
  2. Una estrofa d'una cançó d'un cantautor valencià diu: "Ens han dit que no tenim història/ que la nostra és la d'ells"
    Això és el que ens ha passat, ens han volgut i ens volen anihilar, com? robant-nos la memòria.

    ResponElimina
  3. Onatge, anava a fer aquesta reflexió al final del post, que si el passat l'han manipulat vol dir que el present també, però vaig preferir que cadascú en treiés les seves pròpies conclusions.

    Comparteixo la teva opinió i em dol molt que la majoria de persones visquin en un complet estat d'alienació, per això tenim el que tenim....

    Una abraçada des de la reflexió comuna!

    ResponElimina
  4. Manel, no havia vist el teu comentari quan he respost al d'Onatge. Em sembla molt encertada l'estrofa que cites. És lamentable que sigui certa. Gràcies per recordar-la!

    ResponElimina