divendres, 29 de març del 2013

'LA AUTOPISTA DEL AMOR', de SUSANNA BARRANCO


Aquest mes de març els meus posts parlen d'obres amb les que hi tinc alguna mena de participació. El primer tractava del llibre col·lectiu 20 relats de la fi del món, el segon del CD Panda Sonora i aquest darrer el dedicaré a una novel·la amb la que he tingut una petita col·laboració: La autopista del amor.

La soledat i una vella Vespa són els companys de viatge de Uma, la protagonista d'aquesta inspiradora aventura en forma de faula. Una epopeia que té com a objectiu complir una antiga promesa: la que el pare d'Uma va fer a la seva mare i que mai va poder realitzar.

Després d'anys de vida anodina, lligada a un treball descoratjador i a un marit desil·lusionat, la protagonista trenca amb tot i decideix posar rumb a Paris. La mou el desig de fer realitat el somni del seu pare, mort  fa poc temps, de portar fins a la tomba de Jim Morrison la cançó que va escriure a la seva esposa, la mare de Uma, poc abans de morir. Com a ell li hagués agradat, la jove parteix cap a la ciutat de la llum conduint la vella Vespa dels seus pares. A partir d'aquest moment la noia ja no tornarà a ser la que era.

A mesura que s'allunya de la seva ciutat Uma va deixant enrere els llasts que l'havien ancorat en l'amargor. A poc a poc, ajudada per les diferents persones que va trobant en el seu camí, aprèn a percebre detalls al seu voltant i en si mateixa que li havien passat desapercebuts fins llavors. Gràcies a la particular visió d'un pintor bohemi establert a Cotlliure, als consells d'una pagesa de la Borgonya o la saviesa d'un aficionat ornitòleg que viu una vida d'asceta, la protagonista va descobrint que l'amor és el veritable motor que ens mou i ens anima.

A més dels diferents personatges que van apareixent, el paisatge que l'acompanya l'ajuda a definir els matisos de la vida. Els camps de vinyes, les muntanyes, l'asfalt, la ciutat immensa, són aspectes d'un present que es manifesta amb múltiples facetes. I en cadascuna d'elles veiem reflectir el rostre de Uma.

Però una vegada a París, les coses no li resultaran tan fàcils com ella creia. Dur a terme la promesa del seu pare li costarà un disgust i no pocs esforços. No obstant això, l'amor segueix el seu curs i a Uma ll'enxamparà a la vora del Sena. Una trobada fortuïta, un llibre anhelat i una latent passió acabaran per fusionar-se en el seu destí.

L'autopista de l'amor és una novel · la d'àgil lectura, una al·legoria sobre la importància de la senzillesa i dels petits detalls. A través de breus anècdotes ens apropa a la part més pura del nostre interior: als records, de la infantesa, a les primeres passions ... I amb aquesta senzillesa i aquesta puresa va desgranant lentament tots els sentiments que maneja l'amor. De l'amargor a l'esperança, de la desil·lusió al desig i l'odi a la passió, el trajecte de Uma es converteix en un aprenentatge que ens demostra que l'amor mai se sap tot.

La seva autora, Susanna Barranco, és actriu, directora, poeta i dramaturga. Diplomada al Col·legi del Teatre i graduada en Estudis Literaris per la Universitat de Barcelona, ​​té la seva pròpia companyia de teatre. Ha estrenat dos documentals sobre violència de gènere, Ferides i Buits, ambdós emesos en televisió (Canal 33 i TVE2). L'autopista de l'amor és la seva primera novel · la.

He tingut el plaer de poder col· laborar en aquest llibre escrivint els breus poemes que precedeixen cada capítol, els haikus del viatger. Amb cada un d'ells he intentat destil·lar l'essència del que es narra per donar un aire més poètic a l'argument. Un detall més de senzillesa amb què he pretès realçar la força d'aquesta història tan vital i tan humana.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada