divendres, 16 d’agost del 2013

EXPOSICIÓ 'JAPONISME. LA FASCINACIÓ PER L'ART JAPONÈS


L’atracció que ha exercit l’Orient en els països occidentals ve de molt lluny. Durant molts segles, l’Occident s’ha deixat arrossegar per la fascinació de cultures mil·lenàries manifestada en la creació d’objectes delicats, suggerents i misteriosos que han captivat i, fins i tot, influenciat la creativitat de molts artistes europeus. Aquesta atracció i la seva influencia en l’art es coneix com ‘japonisme’, i és un dels fenomens culturals i artístics més rics i productius de les relacions entre Orient i Occident.

L’exposició que acull CaixaForum Barcelona fins al 15 de setembre és la primera mostra organitzada a Espanya dedicada específicament a aquest fenomen però, a més, és la primera presentació de com la fascinació europea per l’art i la cultura japoneses va arrelar a la península i, més concretament, a Catalunya. Així, entre les més de 300 peces exposades s’hi troben obres de Marià Fortuny, Joan Miró, Ramon CasasSantiago Rusiñol i Alexandre de Riquer entre d’altres.

Moltes de les peces que es mostren són inèdites i van des de l’època de l’arribada dels primers missioners (més de 400 anys enrere), fins al segle XX. Les obres més destacades  són, possiblement, les del pavelló de Japó de l’Exposició Universal de 1888 ja que va ser a mitjans del segle XIX quan l’obertura dels ports d’aquest país va permetre que el seu art arribés a Europa fent néixer el ‘japonisme’.  

Aquesta influència va ser tan poderosa que fins i tot va arribar al cinema, com ho mostren els curts de Segundo de Chomón que es projecten a una de les sales.


Així, passejant per l'exposició es poden trobar testimonis que evidencien com ha perdurat i influït l’estil japonés en totes les disciplines artístiques. Es pot comprovar, també, la interpretació que n’han fet els nostres artistes al llarg del temps i de les modes. Però, sobretot, es pot palpar aquella visió del món que és delicadesa, detall, senzillesa, un concepte que va més enllà de l’exotisme per retornar a l’espontaneïtat de tot allò que és, únicament, natural.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada