divendres, 13 de setembre del 2013

'Desenterrant el silenci', imatges d'un impossible

La imponent masia de Cal Conde, situada al cor mateix del municipi de Cabrera de Mar, acull aquest dies l’exposició fotogràfica ‘Desenterrant el silenci’, de Sergi Bernal. La mostra forma part, juntament amb un documental i un llibre, d’un projecte fotogràfic i d’investigació que narra l’obertura d’una fossa comuna de l’any 1936, la qual cosa va permetre recuperar la figura del mestre català Antoni Benaiges.


Els documents que s’exposen, 32 fotografies, diversos facsímils, una reproducció de part de la fossa de vint metres quadrats i un audiovisual, parlen al visitant d’una història ‘recuperada a peu de fossa’, com expliquen al tríptic informatiu els organitzadors.

Tot va començar ara fa tres anys, després que el Grup de Ciències Aranzadi localitzés uns casquets de bala i diverses restes humanes a una zona de la serra de La Pedraja, a Burgos. Ja feia temps que se sabia que en aquell indret hi havia enterrades centenars de persones desaparegudes, tanmateix, la fossa havia estat amagada al llarg de 74 anys.  Un cop descoberta, van començar les tasques d’excavació que van treure a la llum 104 cadàvers entre els quals el d’Antoni Benaiges. 
Quarderns publicats per l'escola de Bañuelos
de Bureba seguint les tècniques Freinet.
Sergi Bernal va documentar fotogràficament aquells treballs i, gràcies a un testimoni, es va assabentar de la figura del mestre català que va desaparèixer l'any 1936 en aquelles terres. Bernal va seguir la pista a Antoni Benaiges, mestre d'escola del petit poble burgalès de Bañuelos de Bureba i va saber que d'aquest docent progressista, molt estimat pels seus alumnes, va ser torturat i assassinat pocs dies després que comencés la Guerra Civil.
Benaiges havia nascut a Mont-roig del Camp i va arribar a Bañuelos de Bureba l’any 1934. Un cop instal·lat a la petita escola rural del poble es va dedicar a aplicar la pedagogia ideada pel pedagog francès Célestin Freinet basada en l’expressió lliure dels infants. 

Així, el mestre va fomentar la participació dels seus alumnes i l’ús de la impremta, com es pot comprovar als facsímils que formen part de la mostra. També amb aquest propòsit, Benaiges va projectar dur  un grup dels seus alumnes a veure el mar.Tenien previst fer-ho el juliol de 1936, un cop acabat el curs. Els nens i nenes d’aquella escola mai no havien vist el mar, però se l’imaginaven a la seva manera. Això es pot veure a les breus redaccions recollides al llibret ‘El mar’ que va editar el propi mestre i els alumnes amb l’impremta escolar. Precisament, amb aquest aparell es van publicar més de deu quadernets que encara es conserven gràcies al zel de la família de Mont-roig.

Antoni Benaiges, però,  no va poder complir la promesa que havia fet als seus alumnes. El 25 de juliol de 1936 va ser assassinat per seguidors del bàndol feixista i enterrat en una fossa comuna amb altres persones, homes i dones, condemnats no només a la mort, sinó, també a l'oblit. 

Escrit d'un dels alumnes de Benaiges inclòs
al llibret 'El Mar' imprès a l'escola.
Al llarg de prop de 80 anys, la figura i els fets d’aquest mestre van quedar reduïts al record del seus familiars, alumnes i companys. Però la història, finalment recuperada del silenci d’una fossa comuna, ha tornat a Antoni Benaiges a la llum. Tal i com afirmen els organitzadors ‘aquesta mostra és un just reconeixement, un petit homenatge al mestre de Mont-roig del Camp, Antoni Benaiges, oblidat en una fossa comuna, i als altres homes i dones igualment assassinats que estaven amb ell a les muntanyes de La Pedraja”.

Així doncs, el somni truncat dels nens vertebra una mostra que honora alhora el record del seu mestre i el de totes aquelles persones que van haver de pagar amb la vida pels seus ideals, anhels i conviccions.

Aquesta història, que desvetlla l'horror de la intolerància, es va començar a divulgar el setembre de 2011, al casal de barri Les Esmandies de Mataró que va acollir la primera exposició. Des de llavors, la mostra fotogràfica ha passat per diverses sales i el Castell de Montjuïc ha estat el darrer lloc on s'ha exposat abans d’arribar a Cabrera de Mar on es podrà visitar fins el 22 de setembre. 

Carta informant de l'assassinat
d'Antoni Benaiges


Exposició fotogràfica Desenterrant el silenci, un projecte de Sergi Bernal.

Antoni Benaiges, un mestre de la República en una fossa comuna de Burgos.

Del 6 al 22 de setembre a Cal Conde (Carrer Mossèn Cinto Verdaguer, 16).

Horari: De dilluns a dissabte de 18h a 20h i diumenge d'11h a 13h.


3 comentaris:

  1. Quin luxe de crònica Sílvia!!!!!

    Per aquelles persones que ens vulguin seguir de més a prop deixo aquest blog:

    http://desenterrant.blogspot.com.es/

    salut!!!!

    ResponElimina
  2. M'alegra que t'agradi, Sergi! He linkat el blog a l'entradeta, on diu 'Desenterrant el silenci', però no està de més que ho posis. Merci!

    ResponElimina
  3. sí, sí ja ho vaig veure després, felicitats pel teu blog.

    ResponElimina